Így csökkentsd a munkaerő betanításával járó idődet több mint a felére – megoldás a vlearning

Mindenki másként éli meg a betanulási időt. Az új munkaerő számára már az első nap meglehetősen meghatározó, hogy mivel is várják. Aki pedig felelős a betanításért, neki meg kell mutatnia a cég működését, de van, hogy nehezen tud kiszakadni a napi rutinból. Erre való az Onboarding program.
Sokan szinte alig, vagy nem kapnak eligazítást az első nap. Muszáj előre megmutatni, hogy mi lesz a feladat, máskülönben a kételyek ott lebegnek majd a munkavállaló részéről. Ezen flottul lehet segíteni egy online onboarding folyamattal.

Mi az onboarding program?

Az onboarding az a folyamat, amelyben az új alkalmazottak megismerik szerepüket, csapatukat és a szervezetet. A megfelelő eligazítás, információadás támogatást nyújt az alkalmazottaknak, hogy a szervezet részévé váljanak, és aktívan előremozdítja szervezeti célokhoz való hozzájárulásukat. Más szavakkal: megnyitja az információkat az újonnan érkezők felé, segíti beépítésüket a cégbe, ezenfelül inspirált valamint produktív alkalmazottakká formálja őket.

Hogyan néz ki egy jó onboarding program?

Egy jól felépített onboarding folyamat pozitív hatással van az új alkalmazott elégedettségére, elkötelezettségére és teljesítményére. Megfelelő eligazítás nélkül negatív hatások léphetnek fel.

Ilyenek lehetnek:

  • Az új munkatárs azonnal kilép a katasztrofális első nap után
  • Az új munkavállaló távozik a foglalkoztatás első 45 napjában
  • Három új alkalmazott közül majdnem mindenki távozik a társaságból (önként vagy önkéntelenül) az első év vége előtt

A jó beépítési folyamat az új alkalmazottak gyorsabb integrációjához vezet, miközben csökkenti a költségeket.

Mi lehet az elérhető eredmény?

Legelőször is pozitív hatás tapasztalható a munkáltatói márkaépítésre, mivel nem hagyják a munkavállalót információ nélkül. Egy jó munkáltató szóvivője lesz a cégnek.

  • Mint szervezet, vonzóbb lesz az új belépők számára.
  • A szervezetek időben felismerik a korai fejlődést, vagy a nem elvárt tanulási fázist.
  • Betekintést enged a beillesztési folyamatok felülvizsgálatába.

A sikeres onboarding program 3 eleme

Vajon lehetséges egy egy jól bevált, minden cégre azonnal működő onboarding bevezetése?
Az onboarding programok szervezetenként változhatnak, például mérettől és kultúrától függően.
Három fő elemet szeretnénk körvonalazni, amelyek a folyamatot jelentősen meg tudják könnyíteni, és ezáltal sikeres lehet a program.

  • Működés: meg kell győződni arról, hogy az új alkalmazottak rendelkeznek-e megfelelő anyagokkal és ismeretekkel. Például ismerik-e az üzleti szakzsargon, azaz “buzzword” szavakat? Hiszen a munkájuk hatékony elvégzéséhez szükség lehet rá.
  • Kapcsolatok kiépítése: a köszöntésen kívül meg kell ismertetni a céget. Támogatni szükséges a tartós kapcsolat kiépítését a kollégákkal és a vezetőkkel, ezáltal a munkavállaló is a vállalat részeként tekint magára.
  • Stratégia: elengedhetetlen gondoskodni arról, hogy az újonnan érkezők tisztában legyenek a szervezeti felépítéssel, jövőképpel, küldetéssel, célokkal és a kulcsfontosságú fejlesztésekkel, de mindemellett azonosuljanak is vele.

A megoldás az onboarding program

A fent felsorolt pontokon kívül még nagyon fontos az onboarding programban megemlíteni, ha automatizált, videós megoldással van támogatva, akkor minden cég jelentős időt és energiát, valamint nem utolsó sorban pénzt tud megspórolni az első naptól kezdve.

Adott időközönként lehetséges és kell is mérni a munkavállalók tudását tesztekkel, továbbá emlékeztetni tréningek elvégzésére. Ezáltal mérni lehet hatékonyan a beilleszkedés és a betanulást.

Egy nemrég készült tanulmány szerint, amikor az alkalmazottak pozitív tapasztalatnak élték meg az onboarding programot, majdnem kétszer nagyobb valószínűséggel érzik magukat teljesen készen arra, hogy kiemelkedőt nyújtsanak munkakörükben, és kétszer nagyobb valószínűséggel mondják, hogy munkájuk jó vagy jobb, mint amire számítottak.

Egy remek onboarding program sokkal többet foglal magába, mint egy napos vagy akár egy hetes orientáció. 90 napig vagy akár egy évig is eltarthatnak. Bevonják a HR-t, a vezetőket, és erős tartozás- és célérzetet teremtenek.